BejelentésMolnár Cecília honlapja
Ne vezess, mert nem követlek; ne kövess, mert nem vezetlek. Mellettem lépj, s együtt célba érünk.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

INTEGRÁLT CRANIOSACRALIS BIODINAMIKA KEZELÉS


Testünk nagy rendszerei közül a légzés és a keringés mellett a kranioszakrális rendszer a harmadik olyan egység, amely ritmikusan működik. Ezzel dolgozik az Integrált Kranioszakrális Biodinamika.


 

A kranioszakrális kifejezés a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) latin elnevezéséből ered. Testünk kranioszakrális rendszeréhez a koponyacsontok, az agy, a központi és a periferiális idegrendszer, a gerincvelő, a gerinccsatorna, az agy- és gerincvelői folyadék, a keresztcsont és az egész rendszert burkoló és védő kötőszövetes durahártya (dura membran) tartozik.


Erről a mozgásról  addig nem is igazán tudtak, míg egy amerikai tudós el nem kezdte vizsgálni, hogy miért is vannak varratok a koponyán, miért nem csontosodik össze úgy, mint például a csípőcsont. Hogy jobban tanulmányozhassa ezeket a varratokat, egy koponyába babot töltött, és teleengedte vízzel. Egy nap múlva a növekvő babok szétfeszítették a koponyát, és a varratok láthatóvá váltak.


Kiderült, hogy a koponyacsontok is mozognak, és ezt a mozgást segítik a koponya-varratok azzal, hogy nincsenek összecsontosodva ezeken a helyeken.


De mitől mozognak? a gerincvelő-folyadék (liquor) képződése ritmikusan történik, a felszívódása pedig folyamatos. A folyadék a negyedik agykamrában keletkezik, és felszívódása a különleges vérfonat segítségével megy végbe. A folyadék kitölti az agy és az agyhártya (burok) közti tereket (az agyvelőt és a gerincvelőt három réteg borítja, amelyek természetesen nem csak a feji részen, de a gerincvelő egészében is megtalálhatóak). Tehát látható, hogy ez a rendszer nagyon finoman össze van hangolva, komplex, így a megfelelő működése alapvető fontossággal bír.


Az agy állandóan termeli a gerincvelői folyadékot, amely által nő a nyomás, ami megnöveli a koponya térfogatát. Ez a „kitágulás" szakasza. Majd a folyadék felszívódik, és bekövetkezik az „összehúzódás". Ennek a folyamatnak határozott ritmusa van, amely percenként átlagosan 6-12. A kómában lévő embereknél ez a ritmus 3 körül van, de eltérés tapasztalható a különböző földrészeken élő emberek átlagértékei között is.


Ez a pulzálás érezhető a csontokban és a test összes szövetében.


A kranioszakrális rendszer az egész testet befolyásolja, beleértve az immunrendszert, az izomrendszert, a csontrendszert, az érrendszert, a nyirokrendszert, az endokrin és légzőrendszert. Egyébként ez a rendszer minden gerinces élőlénynél megtalálható.
A fizikai, emocionális, mentális ingerek vagy traumák mikro-elváltozásokat hoznak létre a test hártyarendszereiben (az agyhártyában: agy és gerincvelő, ill. a fasciában: kötőszöveti hártyák területén). Az agyhártyát érintő mikro-elváltozások az agyban és a gerincvelőben áramló liquor áramlását módosítják, a fasciális elváltozások pedig a különböző szervek működését befolyásolják.


Ha szabaddá tesszük az áramlást, feloldjuk a „letapadást", akkor a probléma is megszűnik.


A biodinamikus kranioszakrális kezelés fizikai manipuláció (mozgatás) nélkül - ez különbözteti meg az Upledger Intézetben tanulható kranioszakrális terápiától -, a szervezet természetes önszabályozását segítve állítja vissza a test anatómiai egyensúlyát, mellyel mély, relaxált tudatállapot jár együtt.


Mivel a kezelő nem manipulálja a gyógyulási folyamatot, ez egy teljesen biztonságos módszer, amellyel újszülöttek, gyermekek, várandós nők, idős és súlyos betegek is kezelhetők.


A kötőszöveti rendszer feszültségmentesedése által a csontok finoman optimális helyükre kerülnek, és lehetővé teszi a szervezet önkorrekcióját a membránrendszeren túli területeken (belső szervek, mozgásszervek, hormonrendszer, idegrendszer: emocionális-, mentális funkciók stb.). A test egyensúlya középvonala mentén visszaáll.


Egy gyengéd, mégis mélyre ható terápia. Alkalmazása lehetőséget ad az életünk során felhalmozott, betegséget teremtő mintáink alapvető átalakítására, segítve ezzel a testi-lelki egészség helyreállítását.


A Craniosacralis biodinamika lényege, hogy szándék nélkül, manipuláció mentesen a Jelenlétet alkalmazva és a test jelzéseit meghallva, a mozgásokat csak követve, nem beleavatkozva kezelünk.


A kezelés alatt kioldódnak a koponyát, a gerincet és a medencét érintő feszültségek, ellazul az idegrendszert körülvevő kötőszövet. Egy alváshoz hasonló, nagyon relaxált, mégis éber állapot jön létre. Ebben az állapotban felerősödik a szervezet önszabályzó-öngyógyító ereje, lehetővé válik egy valódi, mély gyógyulás.Dr. Upledger megfigyelte, hogy kezelés közben a keze felmelegedett, és jóval melegebb lett, mint az a kéz és a beteg bőre közti kapcsolat alapján várható lett volna. Ezután pulzálást érzett, amely a szívverésnél egy kicsit lassabb volt. Ezt a pulzáló, szívverésre emlékeztető tünetet elnevezte terápiás pulzusnak, mivel eközben pozitív folyamatok zajlanak a beteg szervezetében. Az esetek többségében ez a melegség egy ideig fokozódott, majd szép lassan alábbhagyott. Ahogy fokozódott a felmelegedés, úgy emelkedett a terápiás pulzálás is, majd a hőmérséklet csökkenésével a lüktetés is alábbhagyott. Amint véget ért a pulzálás, a betegek általában kevesebb fájdalmat éreztek ott, ahol korábban jelentős fájdalmuk volt. Ezt a szervezet szöveteinek ellazulásaként értelmezhetjük.


Egy-egy ilyesfajta „találkozás" esetén a kliensek gyakran számoltak be arról, hogy a kezelés közben különféle érzelmek merültek fel bennük (például félelem, harag). Vagy egy régi emlék jut eszükbe. Ez az emlék azonban nem mindig jelentkezett azonnal a szövetek oldódása után. Volt, akinek éjszaka, vagy két-három nappal később ugrott be, de olyan is akadt, akinek emléke ugyan nem jött a felszínre, de a szövetek oldódásából származó gyógyító hatás mégis megjelent nála. Upledger ezt a tünetet elnevezte a szövetek memóriájának. Ez valójában azt jelenti, hogy a szövetek, a sejtek is rendelkeznek saját memóriával.


A kezelés nyugalomban, finom érintésekkel, ruhában történik. Körülbelül 50-60 perc. Utána kipihentség, nyugalom tapasztalható. Javasolt a kezelés után teret hagyni magunknak arra, hogy ezt a pozitív állapotot élvezzük egy ideig. A kezelés utáni finom átrendeződés néhány napig is eltarthat.


A kezelt állapota és változásra való készsége - hogyan reagál  szervezete a kezelésre, valamint a kezelés témája határozza meg, hogy egy adott probléma megoldásához hány kezelésre van szükség. Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kezelés jelentős hatást gyakorol a legtöbb ember egészségére, de sok esetben akár egyetlen kezelés is látványos eredményt hoz.


A páciensek többsége rendszeresen, heti egy alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulás eléréséig, majd negyedévente visszajön egy ismétlő kezelésre, hogy fenntartsa az egészségét. Krónikus betegségek esetén szükség lehet hosszú távú terápiára, melynek során a kezelések gyakorisága idővel csökkenthető. A terápia önálló kezelési mód, de kombinálható más, hagyományos és alternatív gyógymódokkal is.Felhasználási lehetősége igen széleskörű.  Csecsemőtől időskorig bármikor alkalmazható a kezelés, fizikai illetve lelki problémáknál is.


Néhány olyan panasz, amelyek esetén a kranioszakrális terápia hatékony lehet:


csecsemőknél alvásproblémáknál

kismamáknál az ellazulást segíteni (csak a 3. hónap után!)

szülési trauma, szülés utáni depresszió

kisgyerekeknél hiperaktivitás-probléma

tanulási nehézségek

asztma

emésztési problémák

fejfájás, migrén, szédülés

fog- és állkapocsproblémák

fogcsikorgatás

gerincproblémák, nyak- és hátfájdalom

arcüreg, orrüreg problémái

alvási nehézségek

hallási nehézségek

hormonális problémák

krónikus fáradtság, kimerültség, stressz, feszültség

szív-, érrendszer-, vérnyomásproblémák

görcsök

régóta jelentkező folyamatos fájdalmak

kimerítő betegségek után a felépülő szakaszban

ortopédiai problémák

egyéb egészségügyi problémák.....


A terápia nemcsak hogy biztonságos, hanem kifejezetten javasolt a várandósság alatt, mert az édesanya és a magzat idegrendszerét egyaránt kiegyensúlyozza, és elősegíti a lelki kötődést. Az áldott állapot alatti kezelések során az édesanya kiegyensúlyozott kranioszakrális rendszere a magzatnak is jelentős mértékben a javára válik. A terápia jelentősen meggyorsíthatja és megkönnyítheti a szülés folyamatát is.


Alkalmazható kisgyermekeknél is. Egy jól képzett terapeuta könnyen átsegítheti az újszülöttet a születés okozta traumán, és segítséget nyújthat a jövőbeni problémák megelőzésében is.  A terápia igen hatásos csecsemőknél szopási nehézségek, hasi fájdalmak, alvászavarok esetén, gyermekkorban a krónikus fülgyulladás, az asztma, a hiperaktivitás és egyéb viselkedésproblémák orvoslására, különböző félelmek, fóbiák oldására, az ágybavizelés megszüntetésére, tanulási nehézségekre, központi idegrendszeri sérülések, epilepszia, autizmus és sok más betegség kezelésére. Mivel ez egy igen gyengéd módszer, a gyerekekre megnyugtatóan hat, és kellemes élményt nyújt a számukra.A terápia nemcsak a gyógyításban, de a megelőzésben is fontos szerepet játszik. Csökkenti a stressz káros hatásait, fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet, erősíti az immunrendszert, és serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait.

Akinek az életében jelen van a stressz, annak hasznos a kranioszakrális terápia, amely egy mély, nyugalmi állapot, illetve a jó közérzet és a testi-lelki harmónia megtapasztalásához nyújt hathatós segítséget. Aki már részt vett ilyen terápián, az arról számol be, hogy kevésbé fáradékony, jobban alszik, és ritkábban betegszik meg még jóval a kezelés után is.


FIGYELEM! A CRANIOSZAKRÁLIS KEZELÉS NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉSEKET, DE BÁRMILYEN TERÁPIA VAGY GYÓGYSZER-SZEDÉS MELLETT ALKALMAZHATÓ!

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!